Top 10 elokuvaa 1990-luvulta

 


Tällä kertaa on vuorossa suosikkini kultaiselta yhdeksänkymmentäluvulta eli ysärin parhaat kymmenen elokuvaa, joista peräti puolet edustavat rikoselokuvia. Mukana on myös sotaelokuva, Disneyn animaatio ja yksi kaikkien aikojen rakkaustarinoista. Kyllä 1990-luvulla osattiin tehdä upeita elokuvia!


Top 10:


1. The Matrix (1999)

Wachowskin sisarusten huikea tieteiselokuva aloitti trilogian, joka sai myöhemmin vuonna 2021 vielä neljännen osan. Ensimmäinen elokuvista on ehdottomasti paras ja ehjin kokonaisuus. ’The Matrix’ edusti aikanaan jotain ihan uutta ja omaperäistä. Tarina on edelleen nerokas, visuaalisesti elokuva hivelee silmää ja erikoistehosteet ällistyttävät. Etenkin bullet-time-hidastus tekee vaikutuksen vuosikymmenten jälkeenkin. Keanu Reeves ja Carrie-Ann Moss muodostavat loistavan parin enkä voisi mitenkään kuvitella Neon rooliin ohjaajien ykköstoivetta Johnny Deppiä! Kyllä Keanu Reeves on ainut oikea ”Valittu”. Koneet vs. Ihmiset ja kumpi hallitsee kumpaa on mielenkiintoinen asetelma. Pakkokatsottavaa kaikille!



2. Fargo (1996)

Coehnin veljesten käsikirjoittama ja Joel Cohenin ohjaama rikoselokuva voitti parhaan ohjaajan palkinnon Cannesissa ja kaksi Oscaria (paras naispääosa ja alkuperäinen käsikirjoitus). Mustan huumorin siivittämä tarina rahavaikeuksissa olevasta Jerry Lundegaardista (vitsit mitä nimiä roolihahmoilla), joka juonittelee vaimonsa kidnappauksen saadakseen appiukoltaan lunnasrahat. Asiat eivät tietenkään mene niin kuin suunniteltu ja kaiken lisäksi tapausta alkaa tutkia sinnikäs, raskaana oleva poliisipäällikkö Marge Gunderson, jota näyttelee lahjakas Frances McDormand. ’Fargo’ oli menestys lippuluukuilla ja on edelleen outo, mutta vetävä elokuvaelämys. Sittemmin elokuva on poikinut myös tv-sarjan, josta on tehty jo viisi menestyksekästä tuotantokautta. 



3. Rita Hayworth -avain pakoon (Shawshank Redemption) (1994)

Tämä elokuva on monesti äänestetty maailman parhaaksi. Onko näin vai onko se liioiteltua on sitten kunkin oman mielipiteen varassa. Stephen Kingin pienoisromaaniin perustuva rikostarina on loistavasti näytelty ja pitää tiukasti otteessaan lähes kaksi ja puolituntisen kestonsa. Kiinnostavinta on Andy Dufresnen pakosuunnitelman etenemisen lisäksi seurata erilaisten vankien elämää ja sydämeni särkee joka kerta iäkkään vangin Brooksin surullinen tarina vapautumisen vaikeudesta 50 vuoden vankeuden jälkeen. Myös elokuvan loppu on koskettavan katarttinen. Mikä kummallista tämä ohjaaja-käsikirjoittaja Frank Darabontin mestariteos oli ehdolla seitsemän Oscar-palkinnon saajaksi, muttei voittanut yhtäkään. Onneksi Rita Hayworth -avain pakoon -elokuvasta on tullut pettämätön klassikko (vaikka suomennettu nimi onkin järkyttävän kömpelö). 



4. Schindler’s List (1993)

Steven Spielberg tarttui vakavaan ja liikuttavaan tositarinaan, jossa Oskar Schindler pelasti yli tuhat puolanjuutalaista kuolemalta toisen maailmansodan aikana. Etenkin Yhdysvalloissa suurta arvostusta nauttiva teos on yksi Spielbergin parhaista töistä ja hänen henkilökohtainen suosikkinsa ja ylpeydenaiheensa. Kuvaus, musiikki ja näyttelijät ovat priimaa ja varsinkin Ralph Fiennes julmana natsina on vaikuttava roolisuoritus. Koska Schindlerin lista on aiheeltaan niin järkyttävä en ihmettele, että Spielberg pyysi edesmennyttä koomikko-näyttelijä Robin Williamsia soittamaan piristyspuheluita elokuvan kuvausten aikana. Katsoimme yläasteella tämän elokuvan ja se teki järisyttävän vaikutuksen silloin ja vielä edelleen lukuisten katselukertojen jälkeen. 



5. Seven (1995)

Yksi parhaista koskaan tehdyistä rikoselokuvista on  David Fincherin käsialaa. Ensinnäkin mitkä näyttelijät! Brad Pitt, Gwyneth Paltrow, sittemmin kohuissa ryvettynyt Kevin Spacey ja ennen kaikkea Morgan Freeman. Ja toiseksi tarina sarjamurhaajasta, joka perustaa toimintansa seitsemään kuolemansyntiin on karmiva ja raaka. Kammottavat murhat ja yksi hurjimpia elokuvalopetuksia mitä tiedän pitää katsojan varpaillaan ja on lisäksi myös yllättävän inhimillinen. ’Seven’ tietää niin sanotusti mihin herkkiin kohtiin iskeä. Tähän klassikkoon ei kyllästy ja se oikeastaan vain paranee kuin viini vuosien kuluessa. 



6. Kunnes toisin todistetaan (Presumed Innocent) (1990)

Harrison Ford syyttäjä Rusty Sabichina, jota epäillään kauniin ja taitavan kollegansa Carolyn Polhemuksen murhasta, on kokemisen arvoinen elämys. Fordia on kunnioitettu viime aikoina oikein olan takaa erilaisilla elämäntyöpalkinnoilla, sillä hänen filmografiansa on tosiaan vaikuttava. ’Kunnes toisin todistetaan’ on elokuva, jota ei juurikaan ole television puolella esitetty saati suoratoistopalveluissa mikä on sääli. Syyttömän miehen kamppailu oikean syyllisen löytämiseksi tai ainakin itsensä vapauttamiseksi syytöksistä saa parikin yllätyskäännettä eikä tekijän henkilöllisyys ollut ainakaan itselleni ilmeinen. Fordin lisäksi mukana on muitakin maineikkaita nimiä kuten Brian Dennehy, Raúl Juliá ja Bradley Whitford. Ohjaaja Alan J. Pakula taitaa rikosgenren, sillä hänen töihinsä lukeutuvat myös ’Pelikaanimuistio’ (1993), ’Kaikki presidentin miehet’ (1976) ja ’Klute -rikosetsivä’ (1971).



7. Titanic (1995)

Loistavasti aikaa kestänyt suurelokuva uponneesta Titanicista on paitsi visuaalisesti ja inhimillisesti vaikuttava onnettomuuskuvaus myös ennen kaikkea unohtumaton rakkaustarina. Rosen ja Jackin lyhyt, mutta intohimoinen suhde on tehnyt katsojiin lähtemättömän jäljen. Celine Dionin yhdellä otolla nauhoitettu tunnuslaulu ”My Heart Will Go On”, mestarillinen kuvaus, erikoistehosteet ja hienot näyttelijät saivat aikaan kokonaisuuden, jollaista ei ole tullut toista. Rakkain muisto itselläni ’Titaniciin’ liittyen on se, kun 80-vuotias mummini tuli katsomaan elokuvan kanssamme ja hän oli niin valtavan vaikuttunut näkemästään. 



8. Leijonakuningas (1994)

Muistan kuin eilisen, kun itkin ’Leijonakuninkaan’ alun hienon Elämän tie -laulun aikana kuin vesiputous konsanaan. Animaatio on täynnä upeaa musiikkia, mutta kaikista parasta ja samalla pahinta on sydäntäsärkevä hyvä vastaan paha -tarina, joka toki päättyy onnellisesti. En ole pystynyt katsomaan ’Leijonakuningasta’ vuosikymmeniin, koska se tuntuu niin raastavan emotionaaliselta kokemukselta. Tämä on ehdottomasti yksi Disneyn parhaista animaatioista kautta aikojen, jonka ihmismaailman teemat perhe, ystävyys ja rakkaus nivoutuvat yhteen eläinmaailman raadollisuuden kanssa. Nämä sanat ovat jääneet kaikumaan mieleen: 

”Muista kuka olet”. 



9. Safe (1995)

Vaikutuin tästä Todd Haynesin elokuvasta syvästi ja etenkin koronan jälkeisenä aikana tämä tuntui liiankin osuvalta. Julianne Moore tekee hienon roolisuorituksen ja elokuvan loppu on hyytävä. Elokuvaa ei harmi kyllä esitetä missään, mutta itse löysin sen onnekseni leffadivarin kautta. Tarkemman arvion voit lukea https://www.leffahammas.com/2023/10/safe.html



10. Uhrilampaat (1991)

Jonathan Demmen mestariteos on napakymppi. Se voitti aikoinaan tärkeimmät Oscarit eli parhaan elokuvan, ohjauksen, mies -ja naispääosan sekä sovitetun käsikirjoituksen palkinnot. Myös musiikki olisi ansainnut Oscarin, koska se on puhdasta kultaa. Kiitos siitä Howard Shorelle! Olen nähnyt ’Uhrilampaat’ kymmeniä kertoja eikä siihen vaan kyllästy. Tarina on silkkaa neroutta ja näyttelijät Anthony Hopkins ja Jodie Foster täydellisiä. Elokuva pelottaa, inhottaa, kiinnostaa, jännittää ja on yksinkertaisesti paras rikoselokuva koskaan. 


Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)

Myrskyluodon Maija (2024)