Sunshine (2007)

                    


Tuore Oscar-voittaja Cillian Murphy (Oppenheimer, Peaky Blinders) tällä kertaa pelastamassa maapalloa. Brittiohjaaja Danny Boylen scifi-trilleri vuodelta 2007 kansainvälisellä näyttelijäkaartilla varustettuna on teknisesti vahva esitys ja tarinan jännitys tihenee ilahduttavasti loppua kohden. 


Ohjaus: Danny Boyle

Käsikirjoitus: Alex Garland

Näyttelijät: Cillian Murphy, Rose Byrne, Cliff Curtis, Chris Evans, Troy Garity, Hiroyuki Sanada, Benedict Wong, Michelle Yeoh, Mark Strong

Lajityyppi: scifi/trilleri

Kesto: 1 t 47 min


Olen nähnyt elokuvan pari kertaa aiemmin, mutta muistikuvani ovat hämmentävän olemattomat ja liittyvät lähinnä nukkumiseen elokuvan katselun aikana. Siispä oli mielenkiintoista katsoa ’Sunshine’ uudestaan auki pysyvin silmin Cillian Murphyn Oscar-voiton innostamana. 

Jos Cillian Murphyn esittämä Oppenheimer kehitti atomipommin viime vuoden samannimisessä suurelokuvassa niin tällä kertaa Murphyn tulkitsema fyysikko Robert Caba yrittää pelastaa maapallon tuholta auringon sammuessa vuonna 2057. Kahdeksanhenkinen kansainvälisistä astronauteista koostuva ryhmä lähetetään suorittamaan vaarallista tehtävää eli viemään pommin avaruuteen, jonka tarkoituksena on käynnistää aurinko uudelleen, ja tehtävän suorittamisen jälkeen palataan takaisin kotiin jäätymispisteessä olevalle maapallolle. Icarus II-aluksella matkaava miehistö saa hätäviestin edeltäjältään Icarus I:lta, joka oli suorittamassa samaa tehtävää, mutta katosi seitsemän vuotta aiemmin. Miehistö joutuu pohtimaan mennäkö Icarus I-alukselle selvittämään mitä on tapahtunut ja ottamaan aluksella oleva pommi mukaan vai jatkaako tehtävän suorittamista alkuperäisen suunnitelman mukaisesti? Lopulta päätös syntyy epäonnisen tapahtumaketjun seurauksena miehistöstä riippumatta ja avaruudellinen helvetti pääsee irti. 

Ohjaaja Danny Boyle (Trainspotting, Slummien miljönääri) ja käsikirjoittaja Alex Garland ovat tehneet kunnianhimoisen avaruustrillerin, jossa astronautit saavat pelätä paitsi toisiaan myös tekoälyä ja yliluonnollisen oloista vihollista auringon voiman lisäksi. ’Sunshine’ alkaa verkkaisesti hahmojen ja tilanteen esittelyllä ja etenee tihentyen kohti hyvin Alien-tyyppistä loppupuolta. Elokuvan sisällä on ikään kuin parikin erilaista tyylilajia. Boylen mukaan elokuvan esikuvina ovat toimineet scifiklassikot Stanley Kubrickin 2001:Avaruusseikkailu (1968), Andrei Tarkovskyn Solaris (1972) ja Ridley Scottin Alien (1979) ja nämä vaikutteet näkyvät selvästi. Esimerkiksi astronauttien käskyjä noudattamaton tietokone on kuin suoraan Kubrickin avaruuselokuvan yksi pelottavimmista elementeistä, HAL 9000 tietokone, joka kääntyy ihmisiä vastaan. Vaikutteiden ottaminen on sallittua, mutta hetkittäin hieman liian ilmiselvästi tehtynä. 
Boyle halusi elokuvaan aidosti kansainvälisen näyttelijäkaartin ja toteutti suunnitelmansa, sillä mukana on irlantilainen, australialainen, uusi-seelantilainen ja japanilainen sekä pari amerikkalaista ja pari brittiläistä näyttelijää. Cillian Murphyn lisäksi oli erityisen kiinnostavaa nähdä viime vuoden naispääosa Oscarin voittanut Michelle Yeoh astronauttina. Cillianista on pakko mainita, että mies on tehnyt hyvin mielenkiintoisia rooleja, jotka eivät mielistele ketään ja tottakai yhteistyö Christopher Nolanin kanssa on poikinut monta hienoa tulkintaa. Vasta Oppenheimerin myötä Cillian on saanut ansaitsemansa pääroolin megaluokan elokuvassa ja sen myötä suurta arvostusta. Odotan jännityksellä millaisiin projekteihin hän lähtee mukaan seuraavaksi. Tässä elokuvassa koko näyttelijäjoukko onnistuu tasavahvasti ja Cillian hoitaa pääroolinsa vähäeleisen siististi. 

’Sunshine’ on teknisiltä ominaisuuksiltaan vaikuttava ja voitti parhaasta teknisestä saavutuksesta palkinnon British Independent Film Awards -gaalassa vuonna 2008. Lippukassoilla elokuva oli sen sijaan alisuoriutuja, sillä se keräsi tuloja vain 34 miljoonaa dollaria 40 miljoonan taalan budjettia vastaan. Avaruustrilleri on harmillisen aliarvostettu ja ihmettelen miten en itse muistanut elokuvasta mitään. Ehkä aiempi katselukokemukseni oli tylsä, mutta tällä kertaa pidin näkemästäni. Boylen teos on synkkä, jännittävä, visuaalisesti nautittava ja yllättävä. 

’Sunshine’ kannattaa ehdottomasti katsoa jos avaruuteen ja/tai maailmanloppuun liittyvät elokuvat kiinnostavat ja tietysti kun Cillian Murphyn tuotanto on tapetilla tällä hetkellä. Olen ottanut miehen elokuvat katseluun oikein kunnolla ja vasta nyt (myönnän häpeäkseni) olen päässyt mukaan ’Peaky Blinders’ -hypetykseen. Ja on se kaiken hehkutuksen arvoinen. 

                                ⭐️⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival